کیست پیلونیدال یا سینوس پیلونیدال یک کیسه کوچک پوستی حاوی مو در قسمت پایین کمر است. این بیماری در جنگ جهانی دوم به نام بیماری رانندگان جیپ معروف بود. این کیست به صورت یک منفذ پوستی کوچک نمایان شده و گاهی چیزی بیش از یک فرورفتگی حاوی چند موی پیچیده نیست. بیماری پیلونیدال به شکل یک آبسه حاد یا سینوس تخلیه شونده در ناحیه ساکرو کوسیکس بروز میکند.
بیماری پیلونیدی یک نوع از عفونتهای پوستی است که معمولاً بین گونههای باسن و اغلب در انتهای بالا اتفاق می افتد. این کیست یا آبسه معمولاً در انتهاییترین نقطه ستون فقرات ایجاد میشود. این کیست مستعد عفونت است. کیستهای پیلونیدال در افراد سیاهپوست ناشایع است. هر دو جنس مبتلا میشوند ولی در مردان شایعتر است. عفونت کیست معمولاً در اوایل بزرگسالی (۴۰–۱۸ سال) آغاز میشود. بیشترین رده سنی بین ۱۶ تا ۲۶ میباشد. از نظر آماری از هر ۱۰۰ هزار نفر ۲۶ نفر به این بیماری مبتلا میشود. واژه پیلونیدال به معنی nest of hairs (آشیانهای از موها) است. این ترشحات گاهگاهی است و از سوراخهای منفرد یا متعدد در خط وسط بیرون میریزد.گاهی این سوراخها بسته شده و ترشحات داخل کیست جمع میشود این کیست معمولاً به صورت یک منفذ پوستی کوچک نمایان شده؛ گاهی چیزی بیش از یک فرورفتگی حاوی چند موی پیچیده نیست.
سینوس، آبسهای هست که دارای مجرایی به سطح پوست شده. اما همیشه آبسه پیلونیدال همراه سینوس نیست
عمل جراحی کیست مویی باز چگونه است
در این روش بعد از برداشتن کیست مویی زخم باز گذاشته می شود و جراح جای خالی کیست را با پانسمان پر می کند اما ناحیه بخیه زده نمی شود و زخم باز گذاشته می شود. بنابر وسعت جراحی و وضعیت عمومی بیمار پزشک تعیین می کند که “درن” برای زخم گذاشته شود یا خیر. “درن” وسیله ای است که برای کمک به خشک شدن زخم و خروج ترشحات چرکی توسط جراح کار گذاشته می شود. معادل “درن” در فارسی زهکشی است.
تاریخ ویزیت های بعدی بیمار پس از جراحی کیست مویی مشخص می شود.
نقاط ضعف و قوت جراحی کیست مویی به روش باز:
پانسمان تا بسته شدن زخم باید هر روز تعویض شود. این تعویض روزانه برای اکثر بیماران سخت است به خصوص اگر بیمار کارمند باشد و نیمی از روز در اداره و محل کار به سر ببرد.
به دلیل نزدیکی ناحیه کیست مویی در پایین کمر به مقعد هنگام عمل دفع بسیار باید مراقب باشد تا آلودگی به زخم باز سرایت نکند. در غیر این صورت زخم باز به سرعت عفونت می کند.
دوره نقاهت و بهبودی کامل بسیار طولانی است.
نقطه قوت روش جراحی کیست مویی به روش باز این است که اگر ناحیه خشک و تمیز نگه داشته شود و پانسمان روزانه به موقع تعویض شود احتمال عفونت زخم بسیار کم می شود.
عمل جراحی کیست مویی بسته چگونه است
در این روش پس از برداشتن بافت کیست فاصله بین برش با بخیه قابل جذب بسته می شود. در اکثر مواقع از بستن به روش ساده یا همان فلپ بافت اطراف استفاده می شود. گاها درن یا معادل فارسی آن زه گذاشته می شود تا ترشحات به راحتی خارج شود. از کشیدن درن بدون اجازه پزشک جدا خودداری کنید.
نقاط ضعف و قوت جراحی کیست مویی به روش بسته:
قبل از هر چیز بدانید که این روش در بهترین حالت با لیزر پرتوان انجام می شود زیرا برش این جراحی بسیار حساس و ظریف است. در مرحله بعد جراحی که این روش را برای درمان کیست مویی شما انتخاب می کند باید تجربه و مهارت کافی در این زمینه را داشته باشد. در صورت عدم تخلیه مناسب ممکن است کیست مویی ریشه کن نشود و بیمار نیاز به جراحی مجدد پیدا کند.
به دلیل بسته شدن زخم با بخیه دیگر از پانسمان های طاقت فرسا و خسته کننده خبری نیست
به دلیل بسته شدن زخم بیمار درد بسیار کمتری را تحمل می کند و با سرعت بیشتری به محل کار و زندگی روزمره باز می گردد.
دیگر از صحنه دلخراش زخم باز خبری نیست و تنها چند بخیه کوچک و قابل جذب باقی می ماند که به مرور زمان محو خواهد شد.